Energiahatékony és komfortos fűtési rendszer COMAP dinamikus radiátorszelep megoldásokkal!

szo, 04/04/2020 - 16:59
Termékek

A hagyományos statikus termosztatikus szelepmegoldásaink mellett egyik legújabb termékünk az AutoSAR dinamikus radiátor szelep. A forradalmian új konstrukció ötvözi a hagyományos termosztatikus radiátor szelepek funkcionalitását és a dinamikus beszabályozó szelepek által megvalósított térfogatáram határolási funkciót. Ismerjük meg a megoldás előnyös tulajdonságait ill. vessünk egy pillantást a nem túl távoli jövő fejlesztéseire is.

 

1.ábra

A nagy kiterjedésű fűtési rendszereknél alapvető a megfelelő vízelosztás. A kialakításra kerülő fűtési megoldásnak biztosítania kell, hogy a fogyasztók mindegyike bármely üzemállapotban a megfelelő optimális térfogatárammal üzemelhessen. Erre a célra szolgálnak a különböző statikus és dinamikus strangszabályozó megoldások. A dinamikus radiátor szelepek abban az esetben alkalmazandók, ha a hagyományos strangszabályozó megoldásokat nem lehet vagy nem célszerű beépíteni. Az 1. ábrán egy radiátoros fűtési rendszert láthatunk. A radiátorok szabályozását AutoSAR típusú dinamikus radiátor szelepekkel oldottuk meg. A dinamikus radiátor szelepek felszerelése szükségtelenné teszi további strangszabályozó szerelvények beépítését.

A szeleptest kialakítása:

1 – Fedél

2 – Rozsdamentes szelepszár

3 – Szelepbetét

4 – Rugó, 4 kg

5 – Sárgaréz belsőrész

6 – Sárgaréz szeleptest

7 – Hollandis csatlakozó idom

8 – EPDM „O” gyűrűk

9 – EPDM elasztomer szeleptányér

10 – Szeleptányér

11 – Térfogatáram korlátozó mechanizmus

A  nyomáskülönbség szabályozó mechanizmus biztosítja a szelepen átáramló állandó vízmennyiséget függetlenül attól, hogy a szelep előtt ill. után abszolút értékben milyen nyomás uralkodik. A szelep felső részére, az „1”-es számmal jelzett kupak helyére szerelhető a termosztatikus fej, ami a helyiség hőmérséklet szabályozását végzi.

2. ábra

Műszaki paraméterek:

Névleges nyomás 10 bar, maximális közeghőmérséklet 95°C, a működéshez szükséges minimális nyomáskülönbség 0,1 bar, maximális nyomáskülönbség 0,6 bar. A szelep ½”-os és 3/8”-os csatlakozással, sarok, fordított sarok, ill. egyenes kivitelben áll rendelkezésre. A maximálisan átengedett térfogatáram 8-115 l/h tartományban, 12 fokozatban állítható.

Előnyös tulajdonságok:

A szerelvény pontosabb hőmérséklet szabályozást és csendesebb működést tesz lehetővé, mint a hagyományos radiátor szelepek, ami a felhasználók számára megnövelt komfortot biztosít. A tervezők munkáját is megkönnyíti a megoldás, mert nincs szükség a kv érték számítására, a szelepeket közvetlenül a szükséges vízmennyiség alapján lehet kiválasztani és specifikálni. A kivitelezők a gyors telepítés, könnyű üzembe helyezés, ill. a dupla funkcionalitás (termosztatikus szelep + térfogatáram szabályozás) miatt részesíthetik előnyben a készüléket.

Ajánlás az alkalmazási környezetre vonatkozóan

3. ábra

Családi házas környezetben, új építésnél ill. felújításnál a hagyományos, állítható kv értékkel rendelkező termosztatikus szelepeket javasoljuk (VarioSar+Senso). Többlakásos társasházaknál, közintézményeknél a rendelkezésre álló nyomáskülönbség függvényében két megoldás is szóba jöhet. Abban az esetben, ha a strangokon mért nyomáskülönbség meghaladja a 10 kPa értéket, de nem éri el a 60 kPa-t, lehetőség van az AutoSAR dinamikus radiátor szelep és a Sensity vagy Senso termosztátfejek alkalmazására. Ha a nyomáskülömbség nagyobb, mint 60 kPa, de nem haladja meg a 150 kPa értéket, strangonként nyomáskülönbség szabályozót + partner szelepet (COMAP DPCV + COMAP 750) és radiátoronként változtatható kv értékkel rendelkező termosztatikus szelepet (VarioSar + Sensity vagy Senso) ajánljuk beépíteni. Felújításoknál, egycsöves ill. egycsöves átkötő szakaszos fűtési rendszereknél célszerű a nagy kapacitású COMAP R805R típusú radiátor szelepeket választani.

Pillantás a jövőbe COMAP Smart Home

4. ábra

A segédenergia nélküli szabályozó szerelvények funkcionalitását kiegészítve egyre népszerűbbek a különböző elektronikus, okos radiátor szabályozási megoldások, mint például a COMAP Smart Home (4. ábra).

A készülék mesterséges intelligencia algoritmus segítségével feltérképezi a felhasználok szokásait, és ennek megfelelően generálja a legoptimálisabb fűtési programot. Beépített érzékelő detektálja a jelenlétet az adott helyiségben és ennek megfelelően külső beavatkozás nélkül, automatikusan csökkenti vagy éppen növeli a fűtés mértékét. Az integrált időjárás állomás figyeli az aktuális időjárási paramétereket és korrigál, ha szükséges. A hőmérséklet mérés és ablaknyitás detektálás mellett páratartalom érzékelő is beépítésre került. Mindemellett fagyvédelmi funkciót is ellát a készülék. Az interneten keresztüli táv-állításra és táv-felügyeletre is lehetőség van.

Cégünk több, mint 60 éves innovációs tapasztalata, kollegáink hozzáértése és lelkesedése garantálja Önnek, fűtési rendszere komfortos, megbízható és energiahatékony működését.